składniki na porcję dla 2 osób:
1 bakłażan
200 gr borowików (u mnie mrożone)
2-3 ząbki czosnku
świeży rozmaryn
oliwa z oliwek
pieprz i sól
makaron - u mnie penne rigatoni
Makaron gotujemy al dente.
Bakłażana kroimy na plasterki, solimy i czekamy aż puszczą sok. Wycieramy je papierowym ręcznikiem. Plasterki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę 1x1 cm.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę wraz z czosnkiem pokrojonym w plasterki. Dodajemy pokrojonego bakłażana. Dusimy ok 15 minut na średnim ogniu dodając co jakiś czas kilka łyżek wody. Do już miękkiego bakłażana dodajemy pokrojone borowiki. Solimy i pieprzymy do smaku a na koniec dodajemy kilka gałązek rozmarynu.
Do tak przygotowanego dania dodajemy ugotowany wcześniej makaron.
Podajemy posypane parmezanem (u mnie zabrakło) z sałatką z rukoli i pomidorów.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz