mój pierwszy przepis gotowy :)
Jako mój debiut postanowiłam wybrać mój ulubiony sernik z wiśniami, który już kiedyś zrobiłam- tym razem na ciemnym spodzie :)
Staram się eksperymentować w kuchni - modyfikować przepisy wypatrzone na innych blogach czy zasłyszane od znajomych - zmieniam proporcje, zamieniam niekiedy składniki i w sumie nie mogę narzekać :)
jeszcze gorący :) |
składniki na spód:
140 g masła roztopionego
185 g pokruszonych herbatników
25 g otrębów owsianych (opcjonalnie- tak jest zdrowsze)
wiśnie w syropie - najlepsze firmy Vortumnus - ew. dżem wiśniowy z dużymi owocami.
Składniki wymieszać, dno formy (u mnie 24cm + dodatkowa mała jakieś 10 cm) wyłożyć papierem do pieczenia a potem wylepić ciastem.
Piec w temperaturze 175C ok 6 minut. Wyjąć i ostudzić.
spód sernika czeka na piekarnika .... :) |
masa serowa:
500 g sera (u mnie półtłusty)
250 g mascarpone
1 szklanka cukru trzcinowego (ew. biały)
200 ml śmietany 30%
2 łyżki mąki
4 jajka
łyżeczka ekstraktu waniliowego (ew. cukier waniliowy)
Sery zmiksować z cukrem i mąką. Stopniowo dodawać jajka.
Na koniec dodać śmietanę i ekstrakt.
Na ostudzone ciasto wylać delikatnie wiśnie.
a następnie bardzo wolno (najlepiej łyżką) serową masę.
Piec 1 godzinę w temperaturze 175C. Po upieczeniu ciasto zostawiam jeszcze chwilę w wyłączonym piekarniku żeby delikatnie opadło.
Po wystudzeniu ciasto jest gotowe
SMACZNEGO !
Iwona! Niebo w gębie.
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam eksperymentować!
OdpowiedzUsuńA two sernik wygląda na prawdę apetycznie :)
Powiem tak, miałam szczęście go spróbować był przepyszny :)
OdpowiedzUsuń