sobota, 4 maja 2013

Dorsz w pomidorach




Potrzebujemy:

1 filet dorsza (ok 500 gr)
1 puszkę pomidorów krojonych  (u mnie Pudliszki z oliwą i czosnkiem)
1 cebulę
1 paprykę czerwoną
1 łyżeczkę cukru trzcinowego
1 łyżkę sosu sojowego

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni
Cebulę zeszklić na patelni, dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Po chwili dodać opakowanie pomidorów, następnie doprawić do smaku cukrem i sosem sojowym.
Wylać kilka łyżek sosu na spód foremki żaroodpornej, położyć filet z dorsza i zalać resztą sosu.
Piec ok 30 minut.
Można posypać świeżym szczypiorkiem.





Smacznego !

4 komentarze:

  1. bardzo lubię dorsza w każdej odsłonie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fuj ryba, ale wygląda jak lasagna:)

    OdpowiedzUsuń
  3. rybka jest bardzo zdrowa :) - szczególnie dla osób w ciąży :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja zmodyfikowałam nieco przepis... cebula, czosnek, świeża bazylia podsmażona na oliwie plus pomidory z puszki, naczynie obłożyłam w koło plastrami cukinii, rybę posoliłam i popieprzyłam, skropiłam sokiem z 1/2 cytryny, wylałam na nią sos pomidorowy i posypałam startym grana padano i powiem - jestem w SZOKU... jest naprawdę pyszne :)

    OdpowiedzUsuń