sobota, 25 maja 2013

Indyk po francusku


Kolejna pozycja w menu to indyk w sosie francuskim. Przepis dostałam od koleżanki - testowałam go już drugi raz - nadal jest wyśmienity - dzięki Aniu :)


Potrzebujemy:

ok 800 g mięsa z indyka 
2 cebule
200 ml wina białego
100 -150 ml śmietany
sól, pieprz
różowe winogrona 

makaron

Mięso z indyka kroimy na kawałki odcinając wszelkiego rodzaju ścięgna. Podsmażamy na maśle ok 10 minut. Odkładamy do osobnego naczynia. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojoną cebulę - gdy będzie już zeszklona dolewamy wino, podgrzewamy ok 5 minut następnie dodajemy śmietanę, sól i pieprz do smaku. Dodajemy indyka i gotujemy aż sos lekko zgęstnieje. Mamy gotowy sos. Wystarczy dodać ugotowany makaron a na koniec pokrojone w ćwiartki i wypestkowane winogrona.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz