sobota, 16 lutego 2013

Kurczak w sosie słodko-kwasnym

Dziś czas na kolorową chińszczyznę  :)



potrzebujemy:
- 500 g piersi z kurczaka
- 4 papryki kolorowe (u mnie 2 czerwone, zielona i żółta)
- 1 cebula;
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej;
- 1 cm świeżego imbiru;
- 3 ząbki czosnku;
- 150 ml octu ryżowego;
- 30 ml wody;
- 4 łyżki cukru;
- szczypta zmielonych płatków chili;
- pieprz i sól;
- ok 2 łyżki sosu sojowego;
- ryż





Piersi pokroić w kostkę, wymieszać z mąką ziemniaczaną.
Na patelni zrumienić pokrojony w cienkie plasterki imbir, pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojone w plasterki 3 ząbki czosnku. Dodać piersi i zrumienić. (ok 10 minut).
Ocet, wodę i cukier wymieszać i odstawić.
Do zrumienionych kawałków kurczaka dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Dusić kolejne 10 minut. Zalać zalewą octową. Zredukować ok 5 minut, doprawić solą i pierzem oraz chili.  Na koniec dodać sos sojowy do smaku.

SMACZNEGO:)

2 komentarze:

  1. Uwielbiam słodko-kwaśnego kurczaka. Taka moc kolorów u Ciebie. Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wszystko dzięki kolorowym papryczkom ;) polecam przepis

      Usuń